Bedrijfshulpverlening en de ARBO wet

Bedrijfshulpverlening en de ARBO wet

8 december 2016 Uit Door Redactie

Het is verplicht in de ARBO wet voor elk bedrijf om een gedeelte van het personeel te trainen in de cursus Bedrijfshulpverlening (BHV). Deze BHV cursus behandelt gevaren op het werk, hoe deze te voorkomen, herkennen en te verhelpen. Niet alleen is dit dus preventief, maar werknemers met dit certificaat zullen ook zorgen dat een eventuele evacuatie van het gebouw goed verloopt.

 

De Risico Inventarisatie en Evaluatie

Elk bedrijf is verplicht in een Risico Inventarisatie en Evaluatie vast te leggen welke risico’s de werknemers lopen tijdens het werk en welke maatregelen er genomen zijn om deze risico’s te minimaliseren. Denk hierbij aan brandgevaar, evacuatieroutes en preventie. In dit rapport is ook opgenomen hoeveel EHBO’ers er aanwezig moeten zijn en hoeveel personeelsleden de BHV cursus afgerond moeten hebben.

 

Wat wordt er in de cursus behandeld?

De cursus duurt meestal twee dagen en bestaat uit een theorie en een praktijk gedeelte. De theorie vormt de basis van de praktijk waar de cursisten naar aanleiding van nagebootste situaties de theorie moeten toepassen. Er zijn vier wettelijk verplichte onderdelen, namelijk levensreddend handelen, brandbestrijding, evacuatie en communicatie. De cursisten leren potentiele risico’s te herkennen en kunnen dus helpen met het veilig maken van de werkplek en kunnen de evacuatie van het gebouw in goede banden leiden door samen te werken met het personeel van de brandweer en de ambulance diensten.

 

Het certificaat

Als de cursisten de cursus succesvol afronden krijgen ze een certificaat dat 2 jaar geldig is. Om deze te verlengen, moeten ze een herhalingscursus doen voordat het certificaat afloopt. Werkgevers nemen dit erg serieus en als jij geïnteresseerd bent deze cursus te volgen kan je dit zeker bij je baas kenbaar maken. Zo kan je deel uitmaken van de brandoefeningen, het opstellen van de Risico Inventarisatie en je collega’s veilig stellen in het geval van nood.

Volg & like ons