HDMI 2.0 kabel

HDMI 2.0 kabel

8 december 2016 Uit Door Redactie

Er zijn veel verschillende versies van de HDMI kabel ontwikkeld in de loop der jaren en op de consumentenmarkt gebracht. De eerste versie, die nog altijd verkrijgbaar is, heette uiteraard gewoon 1.0, maar daarna volgden nog de versies 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.4a, 2.0, 2.0a en 2.1. Deze versies verschillen allemaal wat van elkaar en door de steeds verdergaande ontwikkeling bieden zij steeds meer mogelijkheden en hebben ze steeds meer functies in zich. We gaan kort nader in op de HDMI 2.0 kabel.

Versie 2.0
De HDMI kabel is sinds de introductie ervan in 2003 steeds verder doorontwikkeld en er wordt nog altijd gewerkt aan verbeteringen. In 2013 kwam de versie van de HDMI 2.0 kabel op de markt. Het grootste verschil met eerdere versies is dat de standaardversie beschikt over de mogelijkheid om 4K video beelden met een hogere frame rate door te sturen. Frame rate staat voor de snelheid waarmee een apparaat opeenvolgende beelden kan weergeven. Als deze verbeterd wordt, dan blijven de beelden scherper en worden ze zonder haperingen doorgegeven op het scherm.

Games en doorvoersnelheid van de HDMI 2.0 kabel
Als je graag games speelt of je computer daarvoor aansluit op de televisie is de HDMI 2.0 versie wel een must. Je hebt beter beeld en de snelheid waarmee de beelden elkaar opvolgen is groter dan bij eerdere versies van HDMI overbrenging en kent minder haperingen. De maximale doorvoersnelheid is verhoogd naar 18Gbits en je kunt ook twee verschillende videostreams tegelijkertijd naar meerdere kijkers op één scherm versturen. Het standaardformaat voor het kijken van films wordt 21:9, zodat je jezelf in je eigen thuisbioscoop waant.

Verbetering beeld én geluid
Deze versie van HDMI heeft niet alleen verbeteringen qua beeld voor je in petto, ook aan de weergave van het geluid is gedacht. Bij het gebruik van een HDMI 2.0 kabel kun je maximaal 32 audiokanalen doorsturen, en de lip-sync functie, waarbij de lippen van mensen gesynchroniseerd worden met het geluid zodat deze gelijk lopen, is automatisch ingeschakeld wanneer je van deze kabel gebruik maakt.

Upgrade van het systeem
Een aantal fabrikanten geeft aan dat je een upgrade kunt uitvoeren om gebruik te kunnen maken van deze HDMI versie, maar er bestaan ook kabels die te gebruiken zijn voor deze versie 2.0. Als deze functie nog niet aanwezig is, kan een upgrade ervoor zorgen dat de apparatuur deze wel krijgt. Dit betekent dat je voor deze versie van HDMI geen nieuwe kabel aan hoeft te schaffen, het werkt ook met een oudere kabel. De aansluiting blijft sowieso hetzelfde, maar door een upgrade krijgt het apparaat meer functies, die door dezelfde kabel kunnen worden weergegeven.

Wel of geen nieuwe kabels nodig?
In eerste instantie was bij de introductie van versie 2.0 in 2013 het niet geheel duidelijk of nu alleen degene die een nieuwe televisie aan zou schaffen er profijt van zou kunnen hebben. De nieuwste televisies zijn tegenwoordig allemaal standaard uitgerust met HDMI 2.0 voorzieningen. Er was ook verwarring over de aanschaf van nieuwe kabels: de conclusie is echter dat je met een 1.4 HDMI kabel ook kunt beschikken over alle functies die HDMI 2.0 in zich heeft. Hiervoor dien je een upgrade voor je apparatuur uit te voeren en hoef je dus geen nieuwe bekabeling aan te schaffen.