Het visitekaartje van een bedrijf

Het visitekaartje van een bedrijf

8 december 2016 Uit Door Redactie

Als secretaresse heb je een voorbeeldfunctie binnen een bedrijf. Vaak ben je het eerste contact voor klanten en het eerste gezicht dat men ziet als met het bedrijf of een afdeling binnenstapt. Je moet dus altijd professioneel zijn en goed gehumeurd zodat je een goede indruk achterlaat. Je takenpakket kan bestaan uit het maken van afspraken, dossiers bijhouden, de post verzorgen en bezoekers ontvangen. Een secretaresse is werkelijk van alle markten thuis en om deze baan te doen, moet je eerst een opleiding volgen.

 

De opleiding secretaresse

Iedereen die secretaresse wil worden, doet eerst de opleiding tot administratief medewerker. Daarna kan je je specialiseren in het gebied van secretaresse. In totaal ben je hier meestal 13 maanden mee bezig en wordt niet gevraagd om een vooropleiding, behalve kennis van het Engels en Nederlands op VMBO/MAVO/LBO niveau. In het eerste gedeelte leer je vooral over MS Office, taalgebruik en de praktijk in een kantoor. In het secretaresse gedeelte ligt de focus op zakelijk Nederlands, zakelijk Engels en notuleren. Als je deze 13 maanden succesvol afrondt heb je zowel het diploma voor de opleiding secretaresse binnen, maar ook het diploma voor administratief medewerker.

 

De toekomst

Wat kan je als je eenmaal secretaresse bent? Helaas heeft de baan nog steeds een negatief imago, maar niks is minder waar. Als secretaresse ben je veelzijdig en vindingrijk en heb je te maken met collega’s uit alle afdelingen en sectoren. De vaardigheden die je op doet als secretaresse, zoals sterke communicatie, klantenvriendelijkheid, flexibiliteit en assertiviteit, kan je op vele andere functies goed gebruiken. Door deze baan een aantal jaren te doen, heb je een perfect beeld van hoe het kantoor in elkaar zit en kan je goed nagaan wat je wilt voor jezelf. Dit kan zijn een toekomst als bijvoorbeeld personal assistent, maar ook in een compleet andere afdeling, als dit je interessant lijkt.

 

Volg & like ons