Tips om boeken uit te geven via boekhandels

Een boek schrijven is natuurlijk al een prestatie op zich. Je bent trots op het eindproduct en wilt dat zoveel mogelijk lezers plezier beleven van jouw boek of kunnen leren van de informatie die jouw boek te bieden heeft. Het schrijven van een boek is dan niet genoeg, het moet ook nog worden uitgegeven. Hiervoor kun je naar een uitgever stappen, maar het is ook mogelijk om jouw boek uit te geven via boekhandels. Zelf een boek uitgeven heeft verschillende voordelen en daarom krijg je in dit artikel verschillende tips voor het uitgeven van jouw boek via boekhandels.

Zonder uitgever

Als je geen gebruik maakt van een uitgever dan heeft dit verschillende voordelen. Je kunt het hele proces zelf in de hand houden en het eindresultaat ook volledig volgens jouw eigen wensen uitbrengen. Dit betekent niet alleen dat je het boek zelf schrijft, maar ook dat je een omslag ontwerpt of laat ontwerpen, een ISBN-nummer moet aanvragen voor het boek, het boek zelf bij een drukker kunt laten drukken en dat je het boek moet promoten. Vergeet ook niet het distributieproces van het boek. Je kunt ervoor kiezen om dit helemaal zelf te doen, maar het is aan te raden om gebruik te maken van mensen die de specifieke vaardigheden bezitten voor bijvoorbeeld het ontwerpen van een omslag of voor de vormgeving. Kijk daarvoor eerst binnen je eigen netwerk of je daarbij hulp kunt krijgen van anderen. 

Prijs en promotie

Belangrijk in dit proces is het bepalen van een juiste prijs en het promoten van jouw boek. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw boek onder de aandacht kunt brengen bij boekhandels. Zo kun je gebruik maken van diensten die jouw ondersteunen bij het benaderen van boekhandels en jou zo op weg kunnen helpen met het uitgeven van jouw boek. Het is daarvoor vaak mogelijk om een boek uit te geven via bijvoorbeeld een webshop. Het is ook mogelijk om zelf op pad te gaan en boekhandels te benaderen om jouw boek in de verkoop te nemen.

Zelf op pad

Ga je zelf op pad en wil je boekhandels benaderen om jouw boek te verkopen? Zorg er dan voor dat jouw boek ook helemaal klaar is. Neem een gedrukt exemplaar mee, dat voorzien is van een ISBN-nummer, een omslag en zorg voor een redelijke prijs voor het boek. Je kunt dan zelf met de boekhandel onderhandelen over het financiële plaatje rondom de verkoop van het boek. Kortom, als je zelf een boek uit geeft via boekhandels, dan kun je het proces zelf ook controleren en in de hand houden.

Volg & like ons