Voorkom irritaties en begin met een site survey van jouw netwerk

Waar in je organisatie is het Wifi-signaal het sterkst? En waar kun je je router en andere apparatuur zoals printers het beste plaatsen om optimaal gebruik te maken van je bedrijfsnetwerk? Dit en meer van zulke – belangrijke! – vragen worden optimaal beantwoord door een site survey. Dit is kort gezegd een locatieonderzoek op de werkvloer, om te bepalen waar je ontvangst het sterkste is en hoe je je bedrijfsnetwerk het beste kunt gaan vormgeven en aanleggen.

Werkplek

Een virtual site survey of toch kiezen voor actief onderzoek

Er zijn een aantal mogelijkheden om een site survey uit te (laten) voeren. Een ervan is om een zogenaamde ‘virtual’ survey te doen. De naam zegt het al, er wordt geen daadwerkelijk onderzoek op locatie gedaan, maar er wordt – gebaseerd op een aantal vooraf bekende kenmerken en gegevens – een inschatting gemaakt op basis waarvan het netwerk optimaal zou moeten gaan werken. Een andere, meer praktische, manier is om een daadwerkelijke survey ‘on site’ te maken, dus in het pand waar het netwerk geplaatst dient te worden. Bij deze vorm wordt daadwerkelijk gemeten waar het signaal sterk is en waar er een minder goede verbinding is en op die manier wordt de optimale route voor het netwerk uitgezet en wordt aangegeven waar apparatuur het beste geplaatst kan worden. Op The Networkers staat meer informatie over site surveys en het uitvoeren daarvan.

Onderzoek

De voordelen van gedegen onderzoek

De voordelen die je hebt als je een goede site survey laat uitvoeren, zijn legio. Het zorgt uiteindelijk voor een optimaal werkend netwerk, dus voorkomt irritatie over ‘traag internet’ of een ‘langzame verbinding’ met bijvoorbeeld apparatuur zoals printers. Daarbij weet je door de survey precies waar de plekken in je kantoor zijn waar de verbinding zwak is. Die ruimtes kun je een andere bestemming geven, terwijl je van plekken met een optimaal bereik, werkruimtes kunt maken.