Waar moet je rekening mee houden bij een re integratie?

Waar moet je rekening mee houden bij een re integratie?

27 februari 2020 Uit Door Redactie

We hopen natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar het kan zo zijn dat een werknemer langdurig ziek is en een tijdje niet kan werken. Dit is voor zowel de werknemer als de werkgever vervelend. Het is daarom goed om de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Dit heet re-integratie. Wat dit verder inhoudt lees je hieronder.

Soorten re-integratie

De terugkeer van de werknemer op het werk kan op twee verschillende manieren plaatsvinden. Het kan zo zijn dat de werknemer bij dezelfde werkgever weer aan de slag kan in dezelfde functie of, in sommige gevallen, in een aangepaste of nieuwe functie. De tweede manier is dat de werknemer helaas niet meer bij de huidige werkgever terug kan keren en aan de slag moet bij een andere werkgever. De re integratie gaat in overeenstemming met zowel de werknemer als de werkgever.

Evaluatie

Om te beslissen wat er moet gebeuren en of de werknemer terug kan keren, vindt er een evaluatie plaats. Volgens de wet moet er elke 6 weken een voortgangsgesprek plaatsvinden over ontwikkelingen binnen het re-integratieproces. Hierbij helpt ook de bedrijfsarts of de arts van de arbodienst mee. Zij kunnen de werknemer én de werkgever adviseren over de mogelijkheden en of het nog wel slim is voor de werknemer om te gaan werken.

Opbouwen

Zodra de arts het toelaat om de werknemer te laten werken, is het van belang dat dit langzaam opgebouwd wordt. Zo kan de werknemer in het begin een paar uurtjes gaan werken, wat later uitgebreid wordt naar een aantal dagen. Zodra dit allemaal goed gaat, kan de werknemer steeds meer gaan werken totdat hij of zij uiteindelijk weer in het oude patroon zit. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met dit proces. Want hoe langer iemand niet werkt, hoe moeilijker het wordt om weer aan de slag te gaan.

Volg & like ons